Husk at gjeldsrentene fra lån kan tas med i ligningen

Når man sammenligner lånepriser så vil man alltid forholde seg til den effektive renten, ettersom det er denne prosenten som gir deg det reelle tallet for hvor mye du må ut med i måneden til banken (her er både gebyrer og rentekostnader inkludert). Men det mange ikke tenker på er at denne prosenten ikke heller er helt realistisk, ettersom de fleste av oss betaler skatt. Og gjør man det, så kan man få tilbake en viss prosent av det man har betalt i renter når ligningen skal fylles ut.

Skriv av 24 prosent av rentene (2017)

Tidligere var det mulig å få fradrag på hele 28 prosent av det man betalte i renter på lån og gjeld, mens det i 2017 er redusert til 24 prosent (etter regjeringsskiftet i 2013). I prinsippet betyr det at alle lån du søker om er en fjerdedel billigere enn hva du først tror. Du må riktignok betale hele summen som den effektive renten tilsier hver eneste måned, men når ligningen/selvangivelsen skal fylles ut, så vil hver eneste krone du har betalt i renter og gebyrer dukke opp her.

Har du for eksempel betalt 10 000 kroner i renter på et forbrukslån i løpet av et år, og 20 000 kroner på et boliglån, så vil dette totalt gi deg en innsparing på 7500 kroner. Disse pengene får du tilbake på skatten, noe som er kjærkomment for de aller fleste. Fradraget gjelder på alle former for lån i bank.

Hvordan få fradraget?

Egentlig trenger du ikke gjøre noe for å få dette fradraget – all gjeld som du betaler inn til norske banker skal automatisk rapporteres inn av banken og følgelig dukke opp på selvangivelsen. Allikevel er det viktig at du kontrollerer at dette faktisk har skjedd, og eventuelt sjekker at tallene har blitt riktige. Hvis man ikke gjør dette kan man potensielt tape flere tusener av kroner, og det finnes ingen klagerett i etterkant ettersom det er ditt eget ansvar å sjekke at selvangivelsen er riktig fylt ut.

Husk å ta med gebyrer!

Det mange kunder ikke vet, og som vi av erfaring vet at mange har gått glipp av, er at gebyrene på alle typer lån også gir rett til fradrag. Enten det gjelder et boliglån eller et forbrukslån, så skal både termingebyr og etableringsgebyr gi deg 24 prosent fradrag. Det er kanskje spesielt for boliglån at dette er viktig å passe på, ettersom disse lånene ofte har etableringsgebyrer på flere tusen kroner. La oss si at det koster deg 3500 kroner å ta opp et boliglån – da vil du få tilbakebetalt nesten en tusenlapp på skatten hvis dette er oppført i ligningen din.

Dog har vi merket oss at det slettes ikke er noen selvfølge at disse gebyrene føres opp på selvangivelsen, så her ber vi deg være ekstra våken når du skal gå over ligningen din. Som en viss kjenning av oss fra Andeby ville ha sagt det: «Penger spart er penger tjent».