Bruk av kreditt for betaling av ferien

 

De fleste nordmenn evner å spare nok penger til en velfortjent ferie, men noen ganger hender det at reisekassen ikke strekker til. En kreditt uten sikkerhet kan bli løsningen, spesielt når det haster med å skaffe pengene. Det finnes et høyt antall finansselskap som tilbyr usikrede lån og kreditter, og de legger seg ikke opp i hva pengene brukes til. Slike lån kan skaffes på dagen, og blir gjerne utbetalt innen det er gått 48 timer.  

Lån til ferie

Hvilken bank folk bruker til å ta opp ferielån, avhenger av hva reisen koster. I de fleste oversikter på nett over banker med forbrukslån, er det strengt tatt kun et par banker som ikke egner seg (maksimal lånesum er for lav for de fleste ferier). Den laveste relevante maksimumsgrensen vi finner er på 40 000 kroner. Derfra går det oppover til over en halv million, en sum som de fleste ikke trenger til feriereise. Det minste lånesummen i bankene varierer også, og hos noen må du låne minimum 25 000 kroner, mens 10 000 kroner er det vanligste minstelånet.

Rentebetingelsene er veldig variable. Som en hovedregel gis de beste rentene til søkere med god økonomi og pålitelig betalingshistorikk. Samtidig er det normalt at de effektive rentene på små lån og kreditter, er høyere enn for større summer. Kostnadene ved en ferie vil vanligvis falle inn under ”lave lånesummer”.

Fleksibel kreditt til ferie

Et alternativ til et rent lån er å skaffe seg en fleksibel kreditt. Mange synes disse såkalte fleksible lånene er best egnet som ferielån, blant annet fordi det er vanskelig å vite nøyaktig hvor mye man trenger. Fleksible lån (kalles også brukskreditt i enkelte banker) har den fordelen at du selv styrer uttaket, og rentene beregnes deretter kun for den delen av kreditten du velger å disponere. Dermed kan du be om en høy kreditt, mens du deretter bruker kun det du trenger. Ubenyttet kreditt forblir da kostnadsfritt fordi det ikke påløper rentekostnader på den delen.

Merk at de fleste fleksible lån er slik at låntakeren selv bestemmer hvor store avdrag som skal betales. Pass derfor på at ikke den benyttede kreditten forblir ubetalt over lengre tid, noe som betyr at rentekostnadene blir unødvendig høye.

Ikke la ferien bli for dyr

Å ta opp kreditt for å bruke på ferie er selvsagt ikke spesielt lønnsomt. Ferien blir dyrere enn om du sparer til den, i og med du får rentekostnader på toppen av utgiftene. For å redusere de ekstra kostnadene mest mulig, lønner det seg å betale tilbake kreditten raskest mulig. Ferie er deilig, og de fleste synes de fortjener det. Etter en ferie betalt med kreditt, er det imidlertid fornuftig å stramme inn livreima et par hakk, og kvitte seg med den rentebærende gjelden.

Kreditt for å slå til på billige ferietilbud

Det finnes unntak når det kommer til å finansiere ferien med kreditt eller lån. Sett at du kommer over et knalltilbud på sommerferie, men ikke har penger oppspart, kan et lån faktisk være gunstig. Usikrede kreditter (forbrukslån) kan nemlig skaffes på dagen, og dermed blir det mulig å slå til på tilbudet. For at dette skal være noe poeng, må du gjøre opp kreditten før rentekostnadene spiser opp besparelsen. Således er det bare å ta frem kalkulator, og regne over hvor mye lånet koster, for eksempel frem til du får feriepenger og kan innfri lånet. Innfrielse av en kreditt medfører ingen ekstra kostnader, selv om låneavtalen tilsier at kreditten skulle løpt lengre.

Kreditter og lån som nødpenger

Å ha med et kredittkort er også smart dersom du skulle trenge nødpenger. Risikoen for tyveri og ran er ofte høyere i andre land, i tillegg til at man kan være uheldig å legge fra seg penger og bankkort. Om det skjer hjemme i Norge går det stort sett alltid bra, men på Mallorca er du straks i en langt mer problematisk knipe. Å få sendt nødpenger kan ta dagevis, og ambassaden, om den er i nærheten, kan ikke hjelpe med nødpenger.

Så lenge du har oppbevart et kredittkort på et trygt sted, har du tilgang til de midlene du trenger. Problemet er at kredittkortet som regel oppbevares sammen med bankkortet og kontantene, og da er du like langt om du mister eller får frastjålet pengeboka. En løsning er å la et reisefølge ta vare på et av kortene, en annen er å oppbevare et betalingskort i hotellsafen.